De filosofie en leer van het kickboksen is gelijk aan die van andere vechtkunsten. Het doel is leren succesvol te vechten en buiten de ring zelfbeheersing te tonen en uw vaardigheden niet buiten

de ring te gebruiken, tenzij u hiertoe gedwongen wordt en uit zelfverdediging handelt.Realiseer u echter wel dat kickboksen een dodelijke sport kan zijn en dat het doel en de houding van leraren serieus zijn. Het is de taak van uw trainer om u technieken te leren waarmee u zichzelf kunt verdedigen en beschermen tegen een tegenstander in de ring of op straat. Het doel van een leraar is om zijn leerlingen de ‘strijdersmentaliteit’ bij te brengen: dapper, moedig en onbevreesd zijn. Hij moet deze geestelijke kenmerken langzaam in de geest van zijn leerlingen inprenten om hen voor te bereiden op gevechtssituaties in en buiten de ring.

Kickboksen is enorm praktisch en doeltreffend. U kunt het geleerde meteen toepassen, zelfs al na een les. Langzamerhand leert u hoe u hoekt en opstoten maakt. U leert lage trappen, elleboog- en kniestoten: harde en nuttige technieken. U raakt bekend met worpen. Deze technieken, die beginners leren, worden ook door profvechters gebruikt. Er zijn geen geheimen in het kickboksen: het is een vechtkunst waarmee u dodelijk letsel kunt toebrengen. Alle technieken zijn uitgeprobeerd en heel effectief gebleken in echte gevechtssituaties. U hoeft geen profkickbokser of wereldkampioen te worden om een goede kickbokser te worden. U kunt in uw eigen tempo trainen en op uw eigen niveau; ook dan zult u in korte tijd in staat zijn om u te verdedigen als u wordt aangevallen. Bij een aanval is een vechtersgeest of ‘killerinstinct’ nodig om te overleven, want criminelen houden zich niet aan regels.

Hoewel kickboksen u nuttige zelfverdedigingstechnieken leert en u sterker en leniger maakt, zouden alleen ervaren beoefenaars van de sport moeten proberen te verdedigen tegen gewapende aanvallers. Ontwikkel deze kenmerken, stop ze in uw hart en geest en u zult een vechter worden die onder alle omstandigheden moeilijk te verslaan is.